RET: Rustig en Traag

Ik sta te wachten op de bus. Ik stap in op de beginhalte, dus er staat een stukje verder bij de bussen een RET hokje voor de chauffeurs. De plek waar ze koffie drinken en een bammetje eten. Het digitale scherm springt van 3 naar 2 minuten. Ik zie het 1 minuut worden en nog steeds komt er nog geen buschauffeur uit het hokje of zie ik de bus in beweging komen. Dan springt de teller op nul. Dat betekent dat ik nú in de bus zou moeten zitten en weg zou moeten rijden. Maar nog steeds geen chauffeur dat het hok uitkomt of een bus dat in beweging komt. Pas nadat de teller al een paar minuten op nul staat komt een chauffeur op zijn dooie gemak het hok uit.

Wat maken die paar minuten nou uit? Voor mij persoonlijk niets, ik hoef geen overstap te halen, maar het is voor mij een principe kwestie. Het hoort gewoon niet. Als de bus op een bepaalde tijd moet wegrijden volgende de dienstregeling dan moet die dat ook gewoon doen. Simpel. En het is natuurlijk niet zo dat dit maar één keer is gebeurd. Het gebeurt wel vaker. En het is niet alleen de bus. Toen ik nog bij mijn ouders woonde nam ik de metro naar het treinstation, als ik niet op de fiets ging. Daar liep de metrobestuurder ook op zijn dooie gemakje als de digitale teller al even op nul minuten staat. Toen vond ik het al irritant en heb ik regelmaat gedacht om een klacht in te dienen bij de RET. Maar nooit gedaan. Wel kijk ik ze boos aan.

Bij het instappen in de bus check ik in en kijk ik de chauffeur boos aan. Eigenlijk zou ik er een keer wat van moeten zeggen. Maar dat doe ik dan ook weer niet. Ik kijk boos en geïrriteerd en klaag erover. Maar ik heb nog nooit gehandeld naar mijn irritaties. Waarschijnlijk ben ik daar teveel een watje voor. Ik zou het wel moeten doen. De volgende keer zou ik naast boos kijken, ook tegen de buschauffeur moeten zeggen: “Wel een beetje laat, hè?” Maar ik ben niet graag een zeur, zeker niet om die paar minuutjes. Maar toch. Het is toch zeker hun baan. Dan moeten ze die paar minuten maar eerder hun koffie opdrinken, sigaretje roken, bammetje eten of toiletteren. Ik moet op tijd zijn voor de bus, dus dan moet de chauffeur dat toch ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *