Ingeschreven!

Gisteren was het zover en nu is mijn eigen bedrijf een feit. Nu ik afgestudeerd ben is het op zoek naar een baan. Freelancen is binnen de journalistiek de beste manier om werkervaring op te doen en netwerken op te bouwen. Zeker nu de arbeidsmarkt vrij dicht ligt binnen deze sector. Maar om te gaan freelancen is het wettelijk verplicht om ingeschreven te staan bij Kamer van Koophandel, in verband met belastingen. Dus downloadde ik het inschrijfformulier, vulden hem in en ging naar het kantoor in Rotterdam.

Het was een warme zomermiddag, dus wat een genot was het toen ik het gebouw binnen liep. Ik werd overspoeld met de heerlijke frisse lucht van airco. Ik meldde me bij de receptie en kreeg een informatieformulier en een kaart mee die liet zien hoeveel wachtende er nog voor me waren. Na een tijdje werd ik door de eerste meneer geroepen voor een voorlichtingsgesprek. Hij vulde een formulier in, waarvoor ik de meest lastige vragen moest beantwoorden zoals het geschatte salaris en het aantal klanten. Moeilijke vragen omdat ik geen idee heb, ik moet nu gaan beginnen met opdrachten binnen halen. Wie weet hoeveel ik ongeveer zal gaan verdienen op jaarbasis en hoeveel klanten ik zal hebben… Maar een schatting is ook een schatting. Na dit formulier kon ik nog vragen stellen, maar ik had me goed ingelezen dus die had ik op dat moment niet. En ik kon weer in de wachtkamer plaatsnemen tot ik geroepen zou worden voor de inschrijving zelf.

Tegen die tijd had ik vijf wachtende voor me. Normaal duurt wachten altijd ellenlang, maar het viel me mee. Tenminste het duurde wel, maar zo voelde het niet. Om één of andere stomme reden was ik ook een beetje nerveus. Dat was echt nergens voor nodig. Op een gegeven moment werd ik geroepen door de tweede meneer. Ik leverde beide formulieren in, die ik zelf had ingevuld en die de eerste manier had ingevuld, en het inschrijven kon beginnen. Ik kon meekijken op een ander scherm en alles werd ingevuld. Tot slot werd ik meteen aangemeld bij de belastingdienst en na wat welkomstbrieven te hebben ontvangen was daar dan mijn KvK nummer. Bij de receptie betaalde ik voor 2012 en voor het uittreksel, het officiële bewijs van mijn bedrijf Suzanne Kamps.

Dus nu heb ik mijn eigen bedrijf en kan ik gaan freelancen. Maar zo makkelijk gaat dat natuurlijk allemaal niet. Ik moet wel klanten werven, opdrachten krijgen. Natuurlijk helpt het al mee dat je in het handelsregister staat, een middel voor bedrijven om mensen of andere bedrijven te vinden. En daarnaast zijn er talloze websites waar je je als freelancer kan aanmelden. Ik ben benieuwd hoe lang het zal duren voor ik mijn eerste opdracht krijg, maar ik heb er zin in!

Dus zeg het voort! Je kan mij inhuren voor het schrijven van teksten zowel online als offline en daarnaast ook voor het maken van foto’s, uiteraard mogelijk in combinatie met het schrijven. Voor meer informatie kun je op mijn portfolio kijken.

2 thoughts on “Ingeschreven!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *