family past

‘Heb ik U al eens een pets verkocht?’

Op bijna elk familiefeestje komt hij wel een keer voorbij. Iedereen kent ze wel: de grappige en schattige anekdotes die elke verjaardag weer even genoemd worden.

Ik was nog klein, een jaar of drie denk ik, en was logeren bij mijn opa en oma. Zoals elke peuter kwam ook ik zeker zes keer mijn bed uit en meldde me keer op keer aan het bed van mijn opa en oma. Mijn opa, die nog best lang zijn geduld wist te behouden, was het na zes keer wel zat. Een beetje boos zei hij dat ik moest gaan slapen, waarop ik antwoordde: “Opa. Heb ik u al eens een pets verkocht?” Mijn opa keek mij verbaasd en vol ongeloof aan. Hij wist niet wat hij hoorde van zijn lieve kleindochter. Zijn hondje, zoals hij mij noemde, die deze brutale woorden, weliswaar op een beleefde manier, uitsprak.

Twintig jaar geleden was dit bijzonder brutaal. Tegenwoordig is dat wel anders. De kinderen van nu zijn brutaal en hebben een grote mond tegen iedereen. Ik keek vroeger wel uit om tegen iemand, bekend of vreemd, die ouder was dan ik in te gaan. Maar een ieder die tegenwoordig iets zal zeggen over de brutaliteit van onze kinderen zal daar onmiddellijk spijt van krijgen. De grens van brutaliteit is verschoven. Vergeleken met vandaag de dag stelde mijn ‘brutale’ opmerking niets voor. Bovendien wordt daar nu lacherig op teruggekeken en is gespreksonderwerp op feestjes en partijen.

De kinderen van nu zijn brutaler, dat komt omdat we meer accepteren. Kinderen moeten grenzen leren. Dat betekent dat dat brutale opmerkingen niet moeten worden beloond. Want hoe kan een kind anders weten wat wel en niet mag. Hoe moeilijk het ook is om boos te worden op een peuter met zijn of haar grote schattige ogen waar je liever om glimlacht.

4 thoughts on “‘Heb ik U al eens een pets verkocht?’”

 1. het is wéér leuk !!! oude herinneringen ophalen van zo’n 23 jaar geleden. vandaag de dag zijn er weer veel discussies over brutale kinderen, dus wat toepasselijk.

 2. hALLO MIJN KIND,WEER GENIAAL NEERGEZET IN EEN BLOG. HET ONTROERD ME ALTIJD WEER HOE JE DE EMOTIES EN JOU VISIE BESCHRIJFT.
  LAZEN MEER MENSEN DIT MAAR.

  lIEFS mAMA.

 3. Het blijven leuke verhalen/herinneringen en zullen nog regelmatig terug komen en daardoor nooit vergeten worden.

  Kroeltje papa

  ps wij kunnen alleen schrijven met hoofdletters , Ligt dit aan onze computer ( instellingen) of aan jouw webside ?

 4. Sorry is niet waar, na het gepost te hebben staat het er wel in gewone letters. Mama heeft waarschijnlijk de capslock gebruikt.
  Nogmaals kroeltjes Papa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *