Dramatische scriptie wending

Ik dacht ervan af te zijn. Vrijdag 29 juni rond half vier stond ik op de VU beneden in de rij bij het copycentrum. Net op tijd, iets voor half vijf, was ik aan de beurt en liet ik mijn scriptie van 69 pagina’s in kleur in drievoud printen en inbinden. Het kostte wat, maar zag er mooi uit. En na veel getwijfel, spanning en angst was ik tevreden. Ik had er alles aan gedaan, hard gewerkt en dan moest het toch wel goed komen? Dus ik leverde mijn scriptie in. De week erop voelde ik spanningen, stress: zal het nu wel goed genoeg zijn? Maar tegen het einde van de week kwam er een rustig gevoel over mij heen. Ik had hard gewerkt, was tevreden, dat moest wel goed komen.

Vrijdag 6 juli, rond 14:00 uur, liep ik met mijn zusje in de V&D in Haarlem en kreeg ik een mailtje van mijn scriptiebegeleider. NEE, verbeteren… Blijkbaar was mijn taalgebruik onzorgvuldig en onder de norm. Dus moet ik hem verbeteren, morgen kan ik mijn scriptie met opmerkingen en feedback ophalen in het postvak van mijn tweede lezer. Balen was het eerste gevoel bij het lezen. Gevolgd door angst. Is de inhoud dan wel goed? Daar was ik nog het meeste bang voor, taalgebruik toch zeker niet. Taal is toch mijn ding. En kan ik dan nog wel op tijd afstuderen. Dus stuurde ik een mailtje terug met deze vragen. De boosheid kwam later pas, want verdomme mijn scriptiebegeleider had tijdens onze afspraken en het feedbacken van hoofdstukken nooit hier iets over gezegd. Als het niet gezegd wordt, hoe kan je dan weten dat je het niet goed doet? Zelfs niet bij mijn conceptversie was dat niet de feedback die ik meekreeg. Waarschijnlijk heeft hij daar nooit echt naar gekeken, maar daar word ik nu wel op afgerekend. Dat is toch niet fair?

Ik kreeg een mailtje terug met het simpele antwoord dat als ik alles voldoende aanpas ik op tijd kan afstuderen. Je kan dit interpreteren dat als ik de taaldingen goed verbeter ik mijn scriptie haal, dus dan moet de inhoud goed zijn. Maar hij zegt dit niet zo letterlijk. Dus wat betekent dit nou voor de inhoud van mijn scriptie? Ik stuurde er een tweede mail achteraan met een duidelijke concrete vraag over de inhoud van mijn masterscriptie en voegde daar op een beleefde manier aan toe dat ik het wel vervelend vind aangezien hij nooit iets gezegd heeft over mijn slechte taalgebruik. Maar geen antwoord. Misschien komt dat nog, of niet. Morgen ga ik in ieder geval naar de VU om mijn scriptie op te halen. Dan kan ik meteen zien hoe groot mijn aanpassingen moeten zijn en wat er precies bedoeld wordt met onzorgvuldig taalgebruik. Misschien niet wetenschappelijk genoeg geschreven? We zullen het morgen zien. En dan maar hopen dat alles goed komt. Als het alleen taal-aanpassingen zijn komt dat vast goed, maar als de inhoud ook niet goed blijkt te zijn, dan wordt het wel weer spannend.

One thought on “Dramatische scriptie wending

  1. Oscar

    Jaarlijks ondervinden vele studenten problemen met het schrijven van hun scriptie. Terwijl de criteria steeds strenger worden, schort het aan de begeleiding. De langstudeerboete heeft nog meer druk op de schouders van studenten gelegd. Het is dus een zeer kromme en onrechtvaardige situatie. Voor al die studenten die wat extra steun kunnen gebruiken is er nu http://www.scriptium.nl, een service die scripties zowel op taal als op inhoud nakijkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *