De groene weides gaan verdwijnen

Deze zomervakantie ben ik samen met mijn vriend drie weken in Ouddorp geweest. Mijn schoonmoeder staat al jaren op een camping en heeft een seizoensplaats. Haar vakantie had ze al gehad dus konden we van haar caravan gebruik maken. Dat is nog eens goedkoop op vakantie. Drie weken zaten we in Ouddorp op de camping, heerlijk leven in de buitenlucht, elke morgen broodjes halen en een hoop zon meepakken. Wat dat laatste betreft hadden we veel geluk. Strand, Grevelingenmeer of gewoon lui in een stoel voor de caravan. Heerlijk. Ik heb drie boeken gelezen. De hele Hongerspelen-trilogie is uit. Ik heb het vaker gezegd en ik zeg het weer: ik moet vaker gaan lezen, ook thuis, maar om de een of andere manier pak ik thuis nooit een boek. Meestal gaat de tv aan of kruip ik achter de computer. Maar toch neem ik me weer voor om thuis ook meer te gaan lezen, want als ik eenmaal lees kan ik het boek niet meer neerleggen.

We hebben dus een heerlijke vakantie gehad vol zon en ontspanning. En dat hadden we zeker nodig na een hoop zorgen en stress de afgelopen maanden. Vooral het afronden van mijn scriptie heeft voor een hoop spanning en stress gezorgd. Na ingetogen feedback van mijn scriptiebegeleider voor juli al ingeleverd, maar helaas bleek zijn feedback te soft te zijn, aangezien ik moest verbeteren. Pas de laatste week hebben we volledig kunnen genieten, waar ik mijn scriptie opnieuw had ingeleverd. Donderdag was het pas echt een ontspannen feest toen ik bericht kreeg dat ik mijn scriptie had gehaald en dus officieel ben afgestudeerd!

De Groene Weide, de camping in Ouddorp waar we stonden, is een heerlijke camping met groene velden waar je echt veel sociaal contact hebt met de buren. Geen plaatsen langs laantjes of heggetjes tussen de plaatsen. Gewoon grote velden. Gezellig. Sociaal. Maar over een jaar zal de Groene Weide niet zo groen meer zijn. In april van dit jaar is de camping verkocht aan Roompot en met ingang van 2014 moeten alle plaatsen plaats maken voor bungalows. Seizoenplaatsen, stacaravans alles moet weg zodat de groene velden volgebouwd kunnen worden met huisjes. Mensen met jaarplaatsen en stacaravans krijgen een bepaald bedrag als zij hun plek leeg opleveren. Voor de tourcaravans is dat natuurlijk niet zo’n groot probleem, maar stacaravans verplaatsen komt veel meer bij kijken.

Het zal wel een geldkwestie zijn. Met een bungalow park zal er wel meer winst uit te halen zijn. Het blijkt hem te zitten in het feit dat de mensen die in de stacaravans staan geen geld uitgeven. De mensen die de huisjes zullen huren in zowel de zomer als de winter zullen meer geld uitgeven. Alles gaat altijd om geld. Hoewel dat de mensen die al jaren hier op de camping staan, met toercaravan of stacaravan, nu weg moeten wordt het door Roompot wel netjes aangepakt. Mensen krijgen een jaar de tijd, in 2013 kunnen ze nog blijven staan voor de helft van de prijs. En daarnaast krijgen de mensen met een jaarplaats een aardig bedrag voor het schoon en leeg opleveren van de plek.

RTV Rijnmond besteedde een maand geleden aandacht aan dit issue. In dit item wordt dan ook meteen de narigheid van de situatie duidelijk. Op de Groene Weide staan veel oudere mensen van 70 plus die al jaren op de camping staan met bijvoorbeeld een eigen stacaravan. Zo ook de buren van mijn schoonmoeder. Deze mensen staan al ruim dertig jaar op de camping in een stacaravan, een dertig jaar oude krakkemikkige stacaravan. Naast dat het verplaatsen veel tijd, gedoe en geld kost is het waarschijnlijk niet mogelijk meer om hem te verplaatsen. De kans is groot dat bij het wegtrekken van de caravan het hele ding in elkaar stort. Zij laten het geld dan ook zitten en laten de caravan staan. Verdrietig zijn ze, dat ze na dertig jaar, elk jaar een half jaar hier gewoond te hebben, moeten vertrekken. Zij moeten hun huis achterlaten. En zo zijn er wel meer mensen met eenzelfde situatie. Oudere mensen die de caravan niet kunnen verplaatsen, mensen die hun plaats net voor een hoop geld hebben opgeknapt.

Iedereen met een jaarplaats, zowel toercaravan als stacaravan, baalt, is verdrietig. Van april tot en met oktober was deze plek hun tweede thuis. De mensen met wie zij op een veldje stonden waren vrienden geworden. En nu moeten zij allemaal op zoek naar een nieuwe plek, een andere camping. Helaas zijn er niet veel campings zoals de Groene Weide. Veel campings hebben plaatsen langs laantjes, of staan er heggen tussen de plaatsen. De groene velden zijn zeldzaam en daarnaast zullen de kampeerders elkaar missen. Nog een jaar en dan is de Groene Weide niet zo groen meer. Dat afscheid zal veel mensen zwaar vallen, waaronder mijn schoonmoeder en haar buren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *