Afgestudeerd!

Mijn scriptie. Ik deed onderzoek naar het twittergebruik onder journalisten. Na een analyse van tweets, dertien interviews en een hoop schrijven leverde ik vrijdag 29 juni mijn scriptie in. Ingebonden, in kleur afgedrukt. Wat nog aardig wat geld gekost heeft en dankzij mijn lieve ouders kon dat allemaal. Want in kleur is toch mooier. Ik leverde hem in en een week later kreeg ik reactie van mijn scriptiebegeleider. Het was niet voldoende. Waaatt?! Niet voldoende dus. En hier kwam ik erachter dat ik de dupe werd van de altijd “het is wel goed” commentaren van mijn scriptiebegeleider. Tijdens het hele scriptieproces had ik twijfels over hem. Of hij was niet kritisch genoeg, of het was gewoon écht goed. Maar dat laatste kon ik me haast niet voorstellen, ik bedoel eerste versies staan altijd fouten in. Daar leer je toch ook van. Niet dat ik niets gehad heb aan de lieve man, de algemene commentaren die ik van hem kreeg had ik zeker wel wat aan. Maar het was niet genoeg. Waar ik van de lieve man bijvoorbeeld geen enkele feedback over het taalgebruik kreeg werd ik door de tweede lezer op dat punt helemaal afgebrand. Qua taal was het gewoon slecht. Ik schaamde me dood. Maar omdat mijn begeleider daar nooit iets over gezegd heeft heb ik er nooit verder naar gekeken, mijn fout.

Dus ging ik verbeteren en leverde 6 augustus opnieuw mijn scriptie in. Alle taaldingen eruit gehaald, lieve studiegenootje nog wat extra dingen voor me eruit gehaald. De discussie helemaal herschreven. Hier kon ik nog iets aan doen, daar had ik nog tijd voor, in de hoop mijn cijfer op te krikken. De twee docenten hadden namelijk besloten me een 6 te geven mits de taal goed was. Maar ik had keihard gewerkt, ik wilde een 8! Dat ging ik niet meer redden, maar met de goede feedback van de tweede lezer toch nog hard mijn best gedaan om er meer dan een 6 van te maken.

Woensdag 8 augustus, rond 14:00 uur, lag ik lekker buiten in het gras, we waren op vakantie op de camping in Ouddorp. En ik kreeg het verlossende mailtje, een 6,5! Nu is een 6,5 niet gigantisch hoog, maar het is voldoende wat betekent dat ik ben afgestudeerd! Met een andere begeleider had ik denk ik wel een hoger cijfer kunnen halen, maar so be it. Ik sta gemiddeld een 6,9. Afstuderen met een 7 vind ik toch best wel goed. Vanmorgen had ik een afspraak met de studieadviseur om de bulaanvraag te doen en dat is ook allemaal goedgekeurd, dus nu is het écht officieel: Ik ben afgestudeerd!

Nu op banenjacht…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *